Oczyszczanie

Codziennie nasz organizm wchłania setki różnych substancji i związków chemicznych. Nie wszystkie są dla nas korzystne. Co się dzieje z substancjami szkodliwymi dla naszego organizmu? Jak możemy się ich pozbyć? Co może nam w tym pomóc?

Przeciętna długość życia mężczyzny w Polsce wynosi 72 lata z okładem. Załóżmy, że przez te 72 lata statystyczny przedstawiciel płci męskiej wypija po 2 litry płynów dziennie (to oczywiste, że jako noworodek wypija mniej, ale za to nadrabia to z nawiązką w wieku dorosłym) i zjada ponad 1 kilogram różnych produktów spożywczych. Przyjmując, że 1 litr wody waży około 1 kilograma (w istocie tyle waży 1 litr wody o temperaturze 5°C – im woda cieplejsza, tym lżejsza), możemy założyć, że ów 1 kilogram strawy spożywany codziennie przez statystycznego mężczyznę ma objętość 1 litra. A zatem spożywa on w sumie 3 litry płynów i pożywienia dziennie, co daje 1095 litrów miesięcznie, czyli – uwaga – 78 840 litrów w ciągu swojego życia. To znaczy, że statystyczny mężczyzna wchłania ponad 78 m3 płynów i pokarmu. To odpowiada mniej więcej powierzchni 30-metrowego pokoju. A przecież nikt z nas aż tak wielki nie jest. Prześledźmy więc, co się dzieje z wchłanianą przez nas materią.

Trawienie

Wszystko, co spożywamy, poddawane jest procesowi trawienia. Proces ów to – najprościej mówiąc – enzymatyczna hydroliza wielocząsteczkowych związków chemicznych w prostsze. Organizm wchłania i przyswaja owe proste związki. W ten sposób dostarczamy mu odpowiednich środków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Wchłanianie tych związków odbywa się w układzie trawiennym, składającym się ze ślinianek, z jamy ustnej, żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, odbytu oraz wątroby i trzustki. Ale nasz organizm nie wykorzystuje wszystkiego, co mu dostarczamy w pokarmach i płynach. To, co niepotrzebne, po prostu wydala pod postacią kału, moczu, potu i łez. Niestety, część absorbowanych substancji, również tych niezdrowych, odkłada się w naszym organizmie, co może prowadzić do wielu bardzo groźnych chorób.

Substancje dobre, substancje złe

Obok oczywistych korzyści, jakie przynoszą nam pochłaniane przez nas substancje, powinniśmy mieć świadomość, że nawet te najkorzystniejsze mogą nieść ze sobą szereg zagrożeń. Nasz organizm zatruwają także pasożyty, którymi możemy się zarazić, na przykład pijąc – potrzebną skądinąd – wodę. Wszystkie wymienione trujące substancje dostają się do krwiobiegu i do komórek, odkładają się w wątrobie, nerkach, mięśniach, jelitach, a nawet w mózgu, i sieją spustoszenie. Dlatego należy wspomagać ich usuwanie z organizmu. Ludzki organizm przez rok wchłania około dwóch kilogramów najróżniejszych toksyn. Część oczywiście ulega zneutralizowaniu i zostaje wydalona, ale spora ich ilość pozostaje w naszych narządach. Dlatego co najmniej raz na pół roku powinniśmy przejść kurację oczyszczającą. Polega ona na wspomaganiu takich reakcji biochemicznych, które umożliwią przekształcenie substancji toksycznych w mniej groźnie cząsteczki i ułatwią ich wydalenie z organizmu. W całym tym procesie kluczową rolę odgrywa kilka ważnych organów. Przyjrzyjmy się im dokładniej.

Wątroba

Jej prawidłowe funkcjonowanie stanowi o jakości naszego życia. Niestety, często zdarzają się zaburzenia pracy tego narządu, głównie z powodu nadmiernego spożycia białej mąki i innych oczyszczonych produktów skrobiowych, cukru rafinowanego, tłustego mięsa i tłuszczów nasyconych. Jej najzagorzalszym wrogiem jest jednak alkohol i inne używki. Dodatkowo wątrobę obciążają także występujące w żywności i napojach zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pozostałości pestycydów, azotany, azotyny, mykotoksyny i wirusy. Oczyszczając wątrobę, należy więc jak najszybciej doprowadzić do dezaktywacji toksyn, a następnie do ich wydalenia.

Nerki

Toksyny krążące we krwi są wydalane z organizmu wraz z moczem. Ten produkt filtracji krwi jest wytwarzany w nerkach – w głównym narządzie układu moczowego. Czynnikiem, który ma negatywny wpływ na układ moczowy, jest dieta bogata w białka zwierzęce i nabiał, połączona ze zbyt małą ilością przyjmowanych płynów. Mocz staje się wtedy kwaśny, co sprzyja formowaniu się kamieni, a to z kolei powoduje namnażanie się szkodliwych bakterii.

Jelita

Wszelkie zaburzenia pracy jelit bardzo utrudniają oczyszczanie organizmu. Niestety, zalegające w jelitach masy kałowe mogą prowadzić do samozatrucia oraz do pojawienia się zmian czynnościowych i morfologicznych. Największymi wrogami flory bakteryjnej jelit są antybiotyki, sterydy, leki hormonalne, biały cukier, mąka, drożdże, piwo, wino i sery pleśniowe. Zaburzenia składu flory bateryjnej jelit prowadzą do zachwiania homeostazy, czyli równowagi w organizmie, i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak alergie, zaburzenia przemiany materii, miażdżyca, cukrzyca i nowotwory. Dlatego należy dbać o to, by nie doprowadzić do zmiany mikroflory w naszych jelitach. Ważnym czynnikiem wspierającym ich funkcjonowanie jest właśnie pobudzanie i odnowa flory bakteryjnej.

Skóra

To nasz największy narząd. Do zadań skóry należą: izolacja środowiska wewnętrznego od zewnętrznego, udział w wymianie gazowej, udział w gospodarce wodno-elektrolitowej, wchłanianie niektórych substancji i gospodarka tłuszczowa. Skóra jest zaopatrzona w liczne gruczoły potowe, odpowiadające za wydalanie toksyn, stąd w czasie choroby obserwujemy wzmożone pocenie się. Oczyszczanie organizmu dokonuje się więc także poprzez skórę.

Oczyszczanie organizmu

Jeśli zdecydujemy się zastosować kurację oczyszczającą, powinniśmy także pomyśleć o jakiejś diecie, skomponowanej w taki sposób, by poprawiała perystaltykę i mikroflorę jelit. Celem kuracji oczyszczającej jest pozbycie się z organizmu niepożądanych substancji, gromadzących się w tkance tłuszczowej. Należy więc ograniczyć podaż kalorii, tak by uruchomić spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej i uwolnić zawarte w niej toksyny. Taka dieta powinna się składać z 5 niedużych posiłków dziennie. Należy ograniczyć spożycie węglowodanów i czerwonego mięsa oraz zrezygnować z kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych, alkoholu, drożdży, cukru, soli, serów pleśniowych oraz produktów przetworzonych i konserwowanych. Posiłki powinny się natomiast składać z dużej ilości warzyw i owoców. Trzeba też pamiętać o wypijaniu co najmniej 2 litrów płynów dziennie (niegazowanej wody mineralnej oraz niesłodzonych soków owocowych i warzywnych). Warto wspomagać oczyszczanie, stosując naturalne preparaty przeznaczone właśnie do tego celu.

Jacek Godek