Dieta przeciwcukrzycowa

Tryb życia i sposób żywienia mające na celu nie dopuścić do wystąpienia cukrzycy typu 2 (typ 1 choroby ma inną przyczynę i leczenie też bywa inne) są łatwiejsze do zrealizowania niż takie, które trzeba zastosować, gdy cukrzyca już wystąpi.

Tak naprawdę już sama otyłość brzuszna może doprowadzić pacjenta do stanu przedcukrzycowego, a nawet cukrzycy. Stan przedcukrzycowy jest schorzeniem lżejszym niż cukrzyca, ale jeżeli będzie źle leczony, to dojdzie do jej wystąpienia.
Stan przedcukrzycowy to jakby zamek posiadający co najmniej 2 rzędy murów obronnych, oblegany przez wrogie wojska. Ale jego mury zewnętrzne wciąż nie zostały zdobyte. Miasto się broni i może nawet definitywnie odeprzeć ataki wroga. Gdy do obrony takiego grodu dołączy się pomoc z zewnątrz – będzie łatwiej. Z kolei gdy już wystąpi cukrzyca, to sytuacja jest taka, jakby zewnętrzne mury zostały przełamane i wróg wdarł się do środka. Co prawda dzięki wewnętrznym murom ataki mogą być wciąż odpierane i wewnętrzna część grodu może się wciąż bronić, ale by wyjść z takiego oblężenia, musi liczyć na pomoc z zewnątrz. W przypadku cukrzycy – na stałą, dożywotnią pomoc lekarza i dietetyka.

Czego nie jeść?

  • Przede wszystkim powinno się ograniczyć węglowodany, czyli cukry. Najwięcej cukru zawierają słodycze (cukierki, ciasta, żelki, miód, czekoladki mleczne itp.). Zawartość cukru w tej grupie waha się od około 60 do około 95 proc. masy całkowitej. Należy pamiętać, że w skład sacharozy, czyli cukru "z cukiernicy", wchodzi bardzo niezdrowy węglowodan – fruktoza, której częste spożywanie znacznie pogarsza przebieg cukrzycy!
  • Drugą pod względem zawartości węglowodanów (około 30–60 proc.) grupą żywności, którą powinno się ograniczyć, są produkty zbożowe (w tym kasze). Na szczęście głównym cukrem w nich zawartym jest glukoza, którą organizm umie utylizować, ale z jej nadmiarem nie umiemy sobie zdrowo poradzić.
  • Alkohol uszkadza komórki trzustki, która w cukrzycy i tak już pracuje ponad swoje możliwości. Piwo zawiera również sporo "szybkiego" cukru – czyli znacznie przyspiesza przebieg cukrzycy.
  • Spożywanie zawierającego antybiotyki i hormony mięsa zwierząt hodowlanych także się może przyczynić do zachorowania na cukrzycę. Takie produkty powinno się całkowicie wyeliminować.
  • Nabiał "owocowy" i light  zawiera około 4–5 razy więcej cukru niż naturalny, przez co powoduje nadmierny wzrost stężenia glukozy we krwi.

Co jeść?

  • Warzywa zawierają mało cukru oraz dużo witamin, minerałów i fitoskładników minimalizujących ryzyko wystąpienia cukrzycy i ułatwiających jej leczenie.
  • Najlepiej jest zjadać polskie sezonowe owoce, ale nie częściej niż jeden raz dziennie. Podkreślam – należy je zjadać, a nie wypijać w postaci soku! Dobrze jest też pilnować, by zachowywać prawidłowe proporcje między spożywanymi warzywami i owocami (4:1).
  • Tłuszcz roślinny nadający się dla osób z cukrzycą to olej lniany i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Jeśli zaś chodzi o tłuszcz zwierzęcy – na pewno jest dużo zdrowszy niż roślinne tłuszcze trans.
  • Grzyby zawierają sporo chromu, który ułatwia leczenie cukrzycy, a w dodatku mają bardzo mało cukru.
  • Dobrze jest też wybierać mięso zwierząt żyjących dziko i w hodowlach ekologicznych. Pamiętajmy, że wpływ spożywania białka zwierzęcego na rozwój cukrzycy i jej powikłań jest dużo mniejszy niż słodyczy czy produktów zbożowych.
  • Nabiał naturalny zawiera około 3–5 proc. cukru; czyli przy rozsądnym spożywaniu nie powinien mieć negatywnego wpływu na stężenie glukozy we krwi.
  • Nasiona i orzechy mają mało cukru, a za to dużo witamin i minerałów. Dodatkowo trzeba je dobrze pogryźć, co utrwala poprawne nawyki żywieniowe.
Lek. Michał Mularczyk